Vlindereffect

Een vlindereffect is binnen moderne systeemwetenschappen een gekend fenomeen, het wil zeggen dat een minieme wijziging aan een systeem kan leiden tot grootse gevolgen. Deze gevolgen kunnen van dien aard zijn dat het volledige systeem in een andere richting gestuwd wordt. Het RDS kan gezien worden als een dergelijke attractor, het geeft aanleiding tot een cascade aan gevolgtrekkingen die niet of nauwelijks zichtbaar worden zonder toevoeging van dit extra element. Binnen onze ‘schuldencontext’ zijn er niet enkel expliciete- maar ook impliciete schulden, deze ontsnappen vaak aan de aandacht maar bepalen wel degelijk onze toekomst. Mits toepassing van het RDS verandert ook deze situatie drastisch.

Impliciete schulden

In tegenstelling tot expliciete schulden – het nominale getal op een balans – is het minder duidelijk wat er met impliciete schulden bedoeld wordt, de betekenis wil nogal eens verschillen naargelang de auteur. Zo eenvoudig mogelijk en vrij vertaald, stel dat we voor toekomstige uitgaven extra geld dienen te lenen dan staat dat bedrag vandaag nog niet op de balans, het is voor niemand zichtbaar. We kunnen echter al wel een inschatting maken en afzetten tegenover een te verwachten Bruto Nationaal Product, dat is dan de impliciete schuld. Binnen de hedendaagse context is dit een meer dan interessant en belangrijk onderzoekobject, het zal echter irrelevant blijken wanneer we het RDS toepassen. Hoe kunnen we een dergelijke stelling verklaren? Een willekeurig overzicht van zowel expliciete- als impliciete schulden geeft ons alvast meer voeling met waar we nu over spreken.

Neveneffect

Als we spreken over vlindereffecten krijgen we nu een perfect voorbeeld van wat hiermee bedoeld wordt, technisch gezien kunnen we alle schulden uit het wereldbeeld laten verdwijnen maar dat betekent ook dat elk debat over toekomstige schulden quasi letterlijk uit het wereldbeeld verdwijnt. Dit betekent dat de impliciete schulden ook niet meer berekend hoeven te worden, noch hoeven we ons daar zorgen over te maken. En sterker, geen enkel debat over schulden zal in kwalitatieve zin nog hetzelfde zijn, het betekent dat we quasi letterlijk een andere taal moeten aanleren om elkaar te kunnen begrijpen. Op deze manier komen we tot twee totaal verschillende denkkaders die niet meer met elkaar resoneren, aan de ene kant het oude denkkader waarin schulden nog steeds een schijnbaar onoplosbaar probleem vormen, aan de andere kant een denkkader waarin diezelfde schulden principieel reeds opgelost zijn. En dat is niet alles, ook alle onderwerpen die hiermee een relatie vertonen komen in een heel ander daglicht te staan.

Het zit in kleine dingen

De uitspraak ‘het zit in kleine dingen’ is ons allen gekend en van toepassing op veel zaken, in het kader van vlindereffecten zien we nu iets gebeuren dat bijna ongeloofwaardig is maar toch waar. Als we het RDS herleiden tot z’n absolute essentie dan komen we uit bij twee eenvoudige boekingen die heel ons wereldbeeld kunnen veranderen, middels een computerscript zou dat zelfs kunnen van de ene dag op de andere. We vinden hierin dan ook een verklaring waarom sociale innovaties vaak als ‘mysterieus’ ontvangen worden, ze tarten het ongeloof maar toch blijken ze waar te zijn. Het stemt tot diepgaander reflectie, hoe kunnen we immers leven in een wereld waar schulden een onoverkomelijk probleem lijken en de oplossing quasi te eenvoudig om er überhaupt aandacht aan te besteden? De getoonde voorbeelden liegen er niet om, het RDS is praktisch uitvoerbaar maar finaal gaat het om niet meer dan onderstaande boekhoudkundige ingrepen.

Sociale impact

Het mag denkelijk voor zich spreken dat deze materie uiterst fijngevoelig is, niet iets dat je even gelezen moet hebben om dan te denken dat de klus geklaard is. Het is uiteindelijk zoals Einstein terecht stelde, maak alles zo eenvoudig mogelijk maar ook niet eenvoudiger dan dat. De sociale impact is echter gigantisch waardoor het ons niet onberoerd kan laten, het is alsof we anno 2015 nog strijden tegen een probleem dat – wanneer we het aandacht even – niet bestaat. Anders gezegd, we blijven denken dat het bestaat aangezien we schijnbaar onwetend zijn over de oplossingen, dit is niet alleen opzienbarend maar ook bijzonder verontrustend en tragisch. En indien ontvankelijk verklaard dan dienen we zowat elk aspect binnen onze samenleving te herzien, zelfs het kleinste detail ontsnapt hier niet aan. Gezien de magnitude van een dergelijk project kan dit onmogelijk een ‘solo slim’ actie zijn, het vereist co-creatieve samenwerking op alle vlakken binnen onze samenleving. (lees meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s