Kompas

Op basis van voorafgaand onderzoek kunnen we alvast een soort van ‘kompas’ aanbieden, dit is een schets waarin een transformatieplan weerspiegeld wordt. Dit kompas laat toe een andere ‘mindset’ aan te nemen opdat de violen op elkaar afgestemd kunnen worden. Onderliggend kunnen we beroepen op een gigantisch aanbod aan werkelijk prachtig studiemateriaal dat ons heeft geholpen bij het onderzoek. Anders gezegd, het ontbreekt niet aan verklaringen, noch aan oplossingen. Waar het wel aan ontbreekt is de valorisatie van reeds beschikbare kennis en inzichten, in het andere geval komen we tot de absurde situatie dat verklaringen en oplossingen beschikbaar zijn maar ze worden simpelweg niet toegepast. Het kompas komt in verschillende versies, we kunnen het uitvouwen en detail invoegen maar het toont ons steeds een weg van heden naar toekomst.

Aandacht & ontvankelijkheid

Aandacht en ontvankelijkheid zijn primaire voorwaarden, in het andere geval zal er weinig of niets op gang kunnen gebracht worden. In theorie is dit eenvoudig, de praktijk is echter een heel andere kwestie en dat om niet onverklaarbare redenen. Het kompas verwijst hiernaar, sociale innovatie is in grote mate een vorm van creatieve destructie. Dit wil zeggen dat hedendaagse conditioneringen worden losgelaten en nieuwe geïntegreerd dienen te worden. Het is voornamelijk dit proces dat de moeilijkheidsgraad bepaalt, veel conditioneringen zijn immers veel ‘weerbarstiger’ dan we misschien hoogmoedig willen pretenderen. Dit vergt dan ook onze ongebreidelde aandacht om enig succes te kennen, jammer genoeg vaak leidend tot heel wat turbulentie en andere randverschijnselen. Ons kompas ondergaat hierdoor al onmiddellijk een metamorfose, niet enkel systemen zijn belangrijk maar ook de psychologische aspecten spelen een cruciale rol, hiertussen bestaat duidelijk een wisselwerking.

Co-creatieve samenwerking

Het belang van co-creatieve samenwerking (cfr kritische massa) kan niet genoeg benadrukt worden, de reden hiervoor is eenvoudig. Stel dat slechts een absolute minderheid zich ontfermt over deze materie dan mag dat misschien nobel zijn, destructieve stuwkrachten kunnen al dit werk met een ruk vernietigen. We denken hier dan aan een ‘worst case scenario’ in de vorm van een volgende wereldoorlog die – als we daar eerlijk in blijven – geen onwaarschijnlijke gedachte is.

Twee sporen

Op deze manier zien we dus twee stromingen ontstaan waarvan we niet weten naar welke kant het dubbeltje zal vallen, goedschiks of kwaadschiks. Dit alles is dan ook een zaak van bewustwording en het nemen van onze verantwoordelijkheid. Hoe dan ook, los van het opperen van doemscenario’s is er nog heel wat werk om onze maatschappij te transformeren opdat menselijke waarden meer gerespecteerd kunnen worden. En dit gaat niet over het zoeken naar schuldigen voor problemen, het doel is het overstijgen van diverse conflicthaarden. Dit kan pas echt als een co-creatieve modus operandi zich doorzet, voor al deze processen kunnen we terecht bij wetenschappers die dit vakkundig in kaart hebben gebracht. Het maatschappelijke (en daarom ook politieke) besluitvormingsproces staat centraal in dit alles, dit is een kwestie van normen, waarden en ethiek. (lees verder)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s